Befinner oss nu i Pozzallo, 90 minuters båtresa från Malta.

Befinner oss nu i Pozzallo, 90 minuters båtresa från Malta.

Senaste kartan slutade i Rimini-trakten. Därifrån längs en bit av Adriakusten och tvärs över till Rom. Sedan längs Italiens västkust ner till färjan som tog oss över till Sicilien.

Senaste kartan slutade i Rimini-trakten. Därifrån längs en bit av Adriakusten och tvärs över till Rom. Sedan längs Italiens västkust ner till färjan som tog oss över till Sicilien.

På dagen två månader efter starten från Örebro är vi 517 mil hemifrån och 18 000 kr fattigare eller mer berikade… Vi badar och solar dagarna i ända! Och just i dag ska vi fira den för oss hittills okände San Martino.

Trots en bister natt med bara 14 plusgrader kunde vi redan klockan 8.30 i morse ta dagens första dopp. Senare på dagen blev det 23 plusgrader både i vattnet och i skuggan – den 11 november i Pozzallo på Siciliens östra sydkust. Och det fina vädret lär visst fortsätta ett tag till, tack vare en romersk soldat som blev munk. ”Vi kallar det Sankt Martin-sommar” berättar vår ställplatsägare Pippo Gravagna och han får stöd av Wikipedia:
”In Sicily, November is the winemaking season. On St. Martin’s Day Sicilians eat anise biscuits washed down with Moscato, Malvasia or Passito. More precisely, the hard biscuits are dipped into the Moscato. l’Estate di San Martino (Saint Martin’s Summer) is the traditional Sicilian reference to a period of unseasonably warm weather in early to mid November. Saint Martin’s Day is celebrated in a special way in a village near Messina and at a monastery dedicated to him overlooking Palermo beyond Monreale.”
Hit kom vi inte ridande men väl rullande för snart två veckor sedan. Och som våra tyska grannar Gisela och Peter uttrycker det; varför leta bra ställen när du redan är på det bästa? Återstår att se, men vi stannar ett tag till.

image

Även hunden Panna har lärt sig att sola och bada - mest av matte...

Även hunden Panna har lärt sig att sola och bada – mest av matte…

Förtältet är uppe för första gången, mattan utrullad, hundkärran monterad, cyklarna utställda och lilla gasollyktan upphängd.
Jag har fått ett litet extraknäck som ”parkarbetare” och Lisa befinner sig just nu i köket och lär sig laga äkta siciliansk ravioli från grunden (se bildspelet nedan). Ska sköljas ner med något riktigt gott enligt värden Pippo.
Skål på er alla som sitter därhemma och istället kanske smörjer kråset med gås och svartsoppa!

  • För att göra ravioli krävs tid och en deg.